Alles over de woningpas en hoe je het optimaal benut

Hoe goed ken jij eigenlijk je eigen huis? Stel je voor dat je een soort digitaal paspoort had die je je in één oogopslag alle ins en outs van je huis kon laten zien. Enter de woningpas! Maar hoe werkt dat eigenlijk? In deze blog lees je wat de woningpas te bieden heeft en hoe het jou kan helpen bij het beheren en delen van informatie over jouw huis.

Wat is de woningpas?

De woningpas is een handige tool van de Vlaamse overheid waarmee je alle belangrijke info over je woning of perceel kan terugvinden. Dit gratis digitaal paspoort verzamelt alle nuttige gegevens die de Vlaamse overheid over jouw eigendom heeft, en dat allemaal netjes op één plek. Sinds kort kan je dit niet enkel online raadplegen, maar ook op papier. Eerder was er al de mogelijkheid dat je de woningpas online kon delen met anderen, maar dat kan dus vanaf nu ook met een papieren versie. Bovendien biedt de woningpas de mogelijkheid om zelf papieren documenten toe te voegen, zoals certificaten of informatie over reeds uitgevoerde renovatiewerken. Zo wordt het een nog completer overzicht van jouw vastgoed, helemaal op maat gemaakt.

Woningpas delen

Eerder kon je al je woningpas delen met derden of openstellen voor iedereen, maar vanaf 1 februari 2024 kan je ook een papieren afdruk hiervan maken en delen met anderen.

Je hebt hiervoor 2 keuzes:

  • Je hebt de keuze om een korte versie te downloaden, wat de nadruk legt op de energieaspecten, isolatieniveaus, installaties, en overstromingsgevoeligheid van je woning en/of perceel.
  • De uitgebreide versie omvat alle bekende aspecten in je woningpas. Naast energie, isolatie en installatie bevat het ook nog gegevens over bodeminformatie, mobiscore, water- en rioleringsgegevens, groenblauwpeil, vergunningen, woningkwaliteit, aangebrachte renovatiewerken, en digitale attesten van je woning.

Voordelen voor verkopers of renoveerders

Als eigenaar wil je het verkoopproces zo soepel mogelijk laten verlopen. Het delen van jouw woningpas is daarbij een slimme zet. Of je nu een digitale versie hebt of liever op papier deelt, het biedt serieuze voordelen voor jou als verkoper. Kandidaat-kopers kunnen in één oogopslag alle belangrijke informatie over je woning zien, waardoor jij als verkoper wordt ontlast van het gedoe om alles bij elkaar te sprokkelen. Of het nu gaat om energieaspecten, isolatieniveaus of installatiegegevens, het delen van de woningpas geeft direct een overzicht van essentiële en officiële gegevens.

Ook als je plannen hebt om te renoveren en advies nodig hebt, deel je gewoon je woningpas. Zo krijgen energiedeskundigen of architecten meteen een goed beeld van de huidige staat van jouw woning en hebben ze meteen toegang tot alle nodige informatie.

Voordelen voor kopers

Aan de andere kant, als kandidaat-koper, zijn er ook flinke voordelen bij het verkrijgen van toegang tot gedeelde woningpassen. Op huizenjacht? Ook dan biedt toegang tot gedeelde woningpassen flinke voordelen als kandidaat-koper. Het geeft je de mogelijkheid om alle relevante informatie over een woning te bekijken zonder de eigenaar lastig te vallen voor elk detail. Een gedeelde woningpas biedt een gestructureerd overzicht van belangrijke details, variërend van energieaspecten tot bodeminformatie en digitale attesten. Bovendien bevat de woningpas informatie over eventuele renovatieverplichtingen, wat een voordeel is zodat je een transparant en volledig zicht hebt over de staat van het pand. Dit stelt jou in staat om weloverwogen beslissingen te nemen en een duidelijk beeld te vormen van de woning voordat je verdere stappen onderneemt.


Kortom, de woningpas is een win-win situatie voor zowel verkopers als kopers in de vastgoedwereld. Ervaar je moeilijkheden of ben je nog niet bekend met de woningpas? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen - dan helpen wij jou graag verder en leggen wij stap voor stap uit hoe je ermee kan werken!

Contact opnemen

Neem contact met ons op

Vraag een schatting aan

Meer info