Plannen om een woning te kopen?

Laat de renovatieplicht je dromen niet slopen!

Heb je plannen om binnenkort een woning te kopen? Grote kans dat de renovatieplicht niet aan je is voorbijgegaan. Maar moet je daarom meteen in verbouwmodus gaan? Voor wie geldt deze plicht? En waar moet je op letten? Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Wat houdt de renovatieplicht in en waarom bestaat die?

De renovatieplicht kadert binnen de klimaatstrategie van Vlaanderen. Tegen 2050 moet het energiegebruik en uitstoot van broeikasgassen door Vlaamse gebouwen aanzienlijk zijn geminderd. Een hele uitdaging! De eerste stap wordt gezet met de renovatieverplichting die sinds 1 januari 2023 geldt voor de meest energieverslindende woningen. De grote leidraad hierin is de EPC-waarde van de woning, oftewel het energieprestatiecertificaat.

Concreet betekent de renovatieplicht dat wanneer je een woning koopt met EPC-waarde E of F, je binnen de 5 jaar na de aankoopakte energiebesparende werken moet uitvoeren om de EPC-waarde op te krikken naar minstens label D. Staat de aankoopakte van je woonst bijvoorbeeld op 1 februari 2023, dan moet je tegen 1 februari 2028 zorgen dat je woning minimum EPC-waarde D heeft.

Voor wie geldt deze renovatieplicht?

Iedereen die een woning met EPC-waarde E of F koopt vanaf 1 januari 2023 dient deze renovatieplicht te volgen. Dit geldt voor zowel appartementen en woningen als vakantiewoningen en tweede verblijven.

Koop je een appartement? Dan is het mogelijk dat er werken moeten worden uitgevoerd aan gemeenschappelijke delen zoals dakisolatie of collectieve verwarming. In zulke gevallen moeten deze werken worden besproken op de algemene vergadering. Indien je het appartement verhuurt, moet de huurder de nodige renovatiewerken toelaten om tot EPC-waarde D te komen. Voor renovatiewerken die te ingrijpend zijn waardoor je huurder niet in de woonst kan blijven tijdens de werken, kan je terugvallen op de opzegmogelijkheid in de Woninghuurwet of het Vlaams Woninghuurdecreet, afhankelijk van de start van de huurovereenkomst (voor of na 1 januari 2019).

Verandert het pand binnen de 5 jaar van eigenaar? Ook de nieuwe koper of ontvanger moet het pand dan verder in orde brengen binnen de resterende termijn. Als het gaat over een erfenis, zijn er meerdere mogelijkheden. Standaard moet je bij een erfenis niet voldoen aan de renovatieplicht. Vindt de erfenis echter plaats tijdens de looptijd van de renovatieplicht, dan moet de erfgenaam of legataris de renovatie verder oppakken. De woonst moet dan binnen de resterende periode voldoen aan alle gestelde eisen.

Uitzonderingen op deze renovatieplicht zijn tijdelijke constructies die minder dan 2 jaar worden gebruikt, woningen die binnen 5 jaar na akte worden gesloopt of beschermd onroerend goed. Twijfel je of de renovatieplicht geldt in jouw situatie? Informeer je dan zeker voldoende zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 

Wat zijn de gevolgen?

Het VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, staat in voor de controle op de naleving van deze verplichting. Respecteer je de deadline voor de renovatiewerken niet? Dan riskeer je een boete van €500 tot € 200.000, met een gemiddelde boete van € 5.000. Bovendien wordt er ook een nieuwe deadline gezet om de nodige werken uit te voeren. Respecteer je deze nieuwe datum alsnog niet, dan ontvang je opnieuw een boete.
 

Enkele tips om het meeste uit deze renovatieplicht te halen

Ben je bang dat er door deze renovatieplicht heel wat extra kosten komen aan jouw droomwoning? Laat je niet afschrikken en informeer je grondig over alle mogelijke vormen van ondersteuning en tegemoetkomingen. Onze tips:

  • Op premiezoeker.be krijg je een volledig overzicht van premies en fiscale steun waarvoor je in aanmerking kan komen.
  • Ook op het gebied van leningen zijn er heel wat tegemoetkomingen voor energiebesparende investeringen en woonkwaliteit.
  • Bekijk het EPC in detail. Het is namelijk meer dan gewoon het label. In het volledige EPC document vind je immers een schatting van de omvang van de werken en een oplijsting van de huidige situatie. Op basis daarvan kan je offertes laten opmaken voor een realistisch beeld van de renovatiekosten.

Contact opnemen

Neem contact met ons op

Vraag een schatting aan

Meer info