Vlot je pand verhuren, hoe begin je eraan?

Of je nu op zoek bent naar een nieuw opbrengsteigendom of een pand dat je reeds bezit wil verhuren, bij zo’n verhuur komt heel wat kijken. Zie je de bomen door het (administratieve) bos niet meer? Ons team staat voor je klaar, van advies over specifieke onderwerpen tot een volledige ontzorging. In deze blog geven we je alvast tips voor een vlotte start van je verhuurproces.

Voorbereiding

Is je pand klaar om te lanceren op de verhuurmarkt? Bij de oplevering van een nieuwbouwproject zoals onze “Residentie Moulart”, zal je geen tijd moeten steken in reparaties of opfrissingswerken. Gaat het echter over een bestaand pand, dan zijn er misschien opknap- of verfraaiingswerken nodig om de aantrekkelijkheid te verhogen. De verhuurprijs van je pand wordt bepaald door verschillende factoren.

Om een correcte prijs te bepalen, hou je rekening met onder andere de locatie van het pand, de beschikbare woonoppervlakte en het aantal kamers maar bijvoorbeeld ook de algehele staat en beschikbare voorzieningen. Twijfel je over de prijszetting? Voer marktonderzoek uit en vergelijk gelijkaardige panden of contacteer ons team voor persoonlijk advies.

Zorg bovendien voor professionele foto’s die de troeven van je pand goed in beeld brengen. In de beschrijving neem je best de tijd om je pand aantrekkelijk in de kijker te zetten. Vergeet daarbij de nodige basisinformatie niet. Verder verspreid je het nieuws het best op verschillende kanalen. Denk daarbij aan sociale media, maar ook regionale kranten en een uithangbord tegen de voorgevel van je pand kunnen de juiste huurders aantrekken. Het netwerk van een lokale vastgoedmakelaar kan hierbij voor een interessante instroom zorgen.

Tijdens het verhuurproces

Je pand is gelanceerd in de verhuurmarkt en mensen hebben interesse in een bezichtiging. Dat is goed nieuws! Afhankelijk van het aantal interessante profielen, kan je kiezen om individuele bezoekmomenten in te plannen, of net een bezichtigingsdag te organiseren. 

Bepaald op voorhand objectieve criteria om te beoordelen of kandidaten in aanmerking komen of niet. Door daar op voorhand over na te denken, kan je betere consistentie verzekeren en voorkom je discriminatie. Om na te gaan of potentiële huurders aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, mag je bepaalde documentatie opvragen zoals loonfiches. 

Benader je huurders met een open ingesteldheid en ga voor een open communicatie. Zorg ervoor dat je gemakkelijk bereikbaar bent voor je huurders in het geval van kleine en grotere problemen door bijvoorbeeld een WhatsApp-groep op te starten. Plan regelmatig onderhoud in om het pand in goede staat te houden. 
 

Jouw rechten en plichten als verhuurder

Er komt meer administratie kijken bij de verhuur van een pand dan je zou denken. Vraag op voorhand alle nodige certificaten op en informeer je naar lokale vereisten. Denk daarbij aan energielabels, brandveiligheidscertificaten, onderhoudscertificaten van voorzieningen en andere voorschriften die van toepassing zijn. Informeer jezelf voldoende en laat je adviseren door onze experts indien nodig.

Werk een geldig huurcontract uit waarin de rechten en plichten van beide partijen duidelijk in zijn uitgewerkt en in lijn liggen met de huidige woningwetgeving. Het huurcontract is de basis waarop je kan terugvallen in het geval dat er geschillen of onduidelijkheden zich voordoen. Zorg er dus voor dat dat contract rechtsgeldig is en geen inbreuken of fouten bevat. Ook bij het opstellen van een contract helpen wij je graag. 

Overweeg om een verhuurdersverzekering af te sluiten of een reservefonds op te starten om jezelf te beschermen tegen mogelijke risico's zoals schade aan het pand of inkomstenverlies als gevolg van leegstand of wanbetaling. 

Het verhuurproces kan soms ingewikkelder in elkaar zitten dan het lijkt. Een goede voorbereiding op en omkadering tijdens het verhuurproces zijn dus niet te onderschatten. Het zorgt namelijk voor een gevoel van rust bij zowel verhuurder als huurder en voorkomt al meteen heel wat geschillen en onduidelijkheden.

Heb je nog vragen over een pand verhuren, wil je je laten adviseren door onze experts, of wil je volledig worden ontzorgd in het verhuren van een pand? Onze experts staan voor je klaar om je te ondersteunen waar nodig. Neem contact met ons op of spring binnen in één van onze kantoren. 

Contact opnemen

Neem contact met ons op

Vraag een schatting aan

Meer info