Verplicht EPC gemeenschappelijke delen

Wat je moet weten voor 2024

Een nieuw jaar betekent nieuwe wetten. En dat is dit jaar niet anders want vanaf 1 januari 2024 wordt het verplicht voor alle appartementsgebouwen om over een 'EPC Gemeenschappelijke Delen' te beschikken. Het maakt niet uit of je een appartement verkoopt of verhuurt - deze nieuwe regel is van toepassing op alle gebouwen met minstens 2 residentiële eenheden. Wij begrijpen dat je misschien vragen hebt over wat dit precies inhoudt en hoe je hier nu precies aan moet voldoen. In dit artikel geven we je een beknopt overzicht.

Wat is het EPC gemeenschappelijke delen?


Het EPC Gemeenschappelijke delen beoordeelt de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen van je appartementsgebouw. Denk hierbij aan vloeren, muren, daken en collectieve installaties. Dit certificaat is verplicht voor alle appartementsgebouwen met minstens 2 residentiële eenheden, ongeacht of het gebouw één of meerdere eigenaars heeft.

Waarom is het nodig?


Het certificaat geeft eigenaars inzicht in de energetische prestaties van de gemeenschappelijke delen en biedt aanbevelingen om deze te verbeteren. Bovendien wordt de informatie uit het EPC gemeenschappelijke delen automatisch gebruikt bij de opmaak van de individuele EPC's van de eenheden in het gebouw, wat direct invloed heeft op hun kwaliteit en energielabel.

Wanneer moet je het EPC gemeenschappelijke delen hebben?


De deadline voor het verkrijgen van het EPC gemeenschappelijke delen verschilt op basis van het aantal gebouweenheden in je appartementsgebouw:
  • 15 of meer gebouweenheden: 1 januari 2022
  • 5 t.e.m. 14 gebouweenheden: 1 januari 2023
  • 2 residentiële eenheden t.e.m. 4 gebouweenheden: 1 januari 2024

Hoe wordt het EPC gemeenschappelijke delen verkregen?


De gebouwbeheerder (syndicus) speelt een sleutelrol. Deze persoon informeert de vereniging van mede-eigenaars over de verplichting, verzamelt alle relevante informatie over het gebouw, en organiseert de toegang tot de gemeenschappelijke delen voor de erkende energiedeskundige (type A). De energiedeskundige voert een grondig onderzoek uit en stelt het certificaat op.

Kosten en geldigheid

De kosten voor het verkrijgen van een EPC gemeenschappelijke delen variëren afhankelijk van de complexiteit van het gebouw en de verplaatsingskosten van de energiedeskundige. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig, maar vervalt als er ingrijpende energetische renovaties plaatsvinden.

Het EPC gemeenschappelijke delen is een belangrijk certificaat dat de energieprestaties van je appartementsgebouw beoordeelt. Het is cruciaal voor zowel eigenaars als potentiële kopers of huurders. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de verplichtingen en deadlines om eventuele ongemakken te voorkomen. Voor meer gedetailleerde informatie en begeleiding kan je terecht bij erkende energiedeskundigen.

Wij hopen dat dit artikel je duidelijkheid biedt over het EPC gemeenschappelijke delen. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen

Neem contact met ons op

Vraag een schatting aan

Meer info