Je eerste woning kopen, hoe doe je dat?

Het is zover: je bent klaar om je eerste, eigen woning te kopen. Maar waar moet je op letten? En hoe zorg je ervoor dat je geen kat in een zak koopt? Wij brengen je op de hoogte van alles wat je moet weten als je de woningmarkt voor de eerste keer betreedt. Zo wordt jouw eerste woonst zeker een succes!

1 - Het financiƫle plaatje

Een woning kopen, daar hangt natuurlijk een stevig kostenplaatje aan vast. Daar heb je dan best ook als eerste zicht op: wat is er haalbaar met je huidige inbreng en de rentevoet op dat moment? Om dat concreet te maken, is het handig om al enkele verkennende gesprekken vast te leggen bij verschillende hypotheekaanbieders. Hou bij de opstelling van je budget er rekening mee dat er steeds bijkomende kosten zullen zijn, zoals btw-kosten en registratiebelasting, notariskosten en ereloon, onroerende voorheffing… Daarnaast is het ook belangrijk om een realistisch beeld te krijgen van de huizenmarkt en het type woning dat je voor ogen hebt. Hierin kan een lokale makelaar je leiden, gezien die een diepgaande kennis heeft over de regio en prijsverwachtingen. Ben je op zoek naar een instapklare woning, eentje waar opfriswerk nodig is of zie je een volledige renovatie zitten? In dat laatste geval, moet je ook budget vrijhouden voor de nodige renovatiewerken. 

2 - Jouw droomwoning

Vervolgens is het raadzaam om jouw ideale woning te schetsen. Denk hierbij aan het aantal slaapkamers en badkamers maar ook aan de bewoonbare oppervlakte en de aanwezigheid van een tuin, terras, garage of parkeerplaats,… Om je wensen realistisch te houden, kan je werken met “must-haves” en “nice-to-haves”. Ook de locatie speelt in deze fase een grote rol. Heb je zelf geen kennis over de regio waarin je op zoek bent, dan kan je altijd ten rade gaan bij je makelaar voor een inschatting of het aangenaam wonen is in een bepaalde buurt. 

Nu je je budget en wensen duidelijk voor ogen hebt, kan de zoektocht beginnen. Daarbij is onze Sherlock-service een handig hulpmiddeltje om jouw droompand zéker niet te missen. Geef ons jouw wensen door, en wij gaan mee op zoek voor jou. 

Eenmaal je enkele potentiële woningen op het oog hebt, kan je bezichtigingen inplannen om te kijken of het huis of appartement ook echt aansluit bij je verwachtingen. Geef de moed niet op wanneer je je droomhuis niet meteen vindt. Bespreek je wensen met een makelaar. Hij of zij kan dan mee uitkijken voor jouw droomwoning, vaak nog voor die online wordt geplaatst.
 

3 - Administratieve voorbereidingen

Wanneer je reële interesse hebt in een woning, is het verstandig om na een bezichtiging het administratieve aspect door te nemen. Informeer je over eventuele fiscale voordelen en premies, renovatieplicht, de EPC-normen en dergelijke. Informeer jezelf bij de stedenkundige diensten en vraag het kadaster op, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verder is het ook aangewezen om een tweede afspraak te maken om het pand te controleren op gebreken. Hiervoor kan je steeds een expert aanstellen om je te begeleid
 

4 - De onderhandelingsfase

Als er geen verborgen gebreken naar boven zijn gekomen en je jezelf er al ziet wonen, dan kan je een bod uitbrengen op het pand. Een schappelijk bedrag voor een openingsbod is 10% lager dan de vraagprijs. Hou bij je bod ook rekening met hoe lang het pand al te koop staat, in welke buurt en de toestand van de woning. Twijfel je over een acceptabel bod? Je makelaar kan je hierin adviseren zodat het aankoopproces geen vertraging oploopt. Wees je er van bewust dat een bod altijd bindend is. Weiger je na goedkeuring toch nog, dan zijn daar kosten aan verbonden. Heb je bedenktijd nodig? Vraag dan of een koopoptie mogelijk is. Als je nog niet zeker bent of je lening wordt goedgekeurd, kan je aan je bod “opschortende voorwaarden” toevoegen. In dat geval is het bod pas geldig als jouw lening in orde is.

5 - De aankoop

Je bod is aanvaard, maar hoe gaat het dan verder? Maximum een maand na aanvaarding van je bod, wordt de verkoopovereenkomst opgesteld en getekend.  Dit is het moment om je hypothecaire lening af te sluiten. Durf concurrerende financiële instellingen tegen elkaar uit te spelen om een zo laag mogelijke rentevoet te bekomen. Binnen de vier maanden na de compromis moet dan de notariële akte worden opgesteld en controleert de notaris of er aan alle wettelijke bepalingen voldaan is. Nog even jij hebt de sleutel van jouw eigen woning in je handen!


Er komt dus heel wat voorbereiding kijken bij de aankoop van je eerste huis. Het belangrijkste is om extra kosten bovenop de woning niet te onderschatten en je wensen realistisch voor ogen te houden. Tijdens je volledige zoektocht kan je steeds vertrouwen op één van onze Vast & Goed makelaars. Niet alleen zijn ze goed op de hoogte van de opportuniteiten binnen jouw gewenste regio, daarnaast hebben ze steeds oor voor jouw wensen en zullen ze steeds een zo gunstig mogelijke verkoop voor jou coördineren. 

Contact opnemen

Neem contact met ons op

Vraag een schatting aan

Meer info